Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Henyei Hagyományőrzők Klubja

2009.06.02

Miért jó a henyei hagyományörző klubba elmenni?

 

Kedves olvasónk, ha már az elmúlt három alkalom valamelyikén részt vett / vettél, akkor tudja / tudod a választ, s biztosan eljönn / eljössz a legközelebbi  „hagyományörző klubba” is. De, ha még nem volt / voltál nálunk, akkor érdemes egy percet szánni a következő sorokra. Imént az idézőjelet használtuk, mert ez nem egy hagyományos, állandó tagsággal működő és a népi hímzés vagy fafaragás rejtelmeibe bevezető klub.

Ám ez a közösségi tér egy klub s nem egy rendezvény, mert hangulatában kötetlen, bármikori bekapcsolódásra legetőséget nyújtó összejövetel. Itt találkoznak a henyeiek, hogy a régiek kedvelt közösségi elfoglaltságait megidézzék és közben egymás társaságát élvezve kikapcsolódjanak.

Még harminc évvel ezelőtt is a családok esténként, - a kerti és ház körüli munkák elvégeztével -, nem csak a tévékészülékek képernyői előtt ültek, hanem átmentek egymás szomszédságába vagy a falu fonóiba, fosztóiba s beszélgetve, szórakoztatva, hagyományokat teremtve pihentek, töltődtek fel a következő munkanapokra. Kevesebb anyagi ráfordítással és mégis több baráttal, ismerőssel töltötték el szabadidejüket. Szerintünk most is érdemes két – három hetente így találkozni.

A henyei hagyományőrző klubnak nincsennek vezetői, csak koordinátorai vannak, így nem kell hosszú előadásokra vagy unalmas oktatásokra számítani; de lehet a klubnapokra felvetett témákhoz jó ötleteket hozni, vagy további javaslatokat felvetni és azokat feltétlenül meg is kell valósítani.

A klubsorozatot az egyesületünkhöz beérkező személyi jövedelemadók egy részéből, lakossági támogatásokból és egy közösségi programokat támogató, elnyert pályázati forrásból (Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány) valósítjuk meg.

Márciusban, áprilisban és májusban tartott klub alkalmak keretében gyümölcsvesszőt oltottunk, húsvéti tojást festettünk, húsvéti aszatldíszt készítettünk, beszélgettünk érdekes hagyományokról, felidéztük településünk keletkezésének legendáját, gúzsjátékot, papírforgót és papírsárkányt készítettünk, tojásgurítóversenyeztünk, valamint ördögös mesét olvastunk. Közben finom süteményeket csipegettünk. Ezekkel a mozzanatokkal élményekben gazdagodtunk s örültünk magunk, valamint társaink ügyességének, jókedvének.